Julgodis
Marabou Fudge & Daim Tryffel och självklart har jag dom små bakformarna från Billiga Nicklas med små tomtar på.
Här är receptet om du vill prova... Fudgen var helt i min smak söt med lite knäckig smak och tryffeln mer vuxen och mustig.
Marabou Fudge
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
50 g smör
2 tsk honung
100 g marabou choklad
Gör så här:
Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka tills temperaturen är 120 grader. Rör i smör och honung. Koka ytterliggare 2 minuter.
Finhacka chokladen. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen. Rör i tills den smält.
Klä en halv långpanna med smörpapper. Häll ut smeten i den och låt den svalna.
Skär den i bitar när den svalnat.
(du kan använda antingen mörk eller ljus sirap detsamma med chokladen, du kan välja efter tycke och smak)
Daimtryffel
1dl vispgrädde
50g smör
300g mörk choklad
1dl kesella
2 msk konjak eller likör
Ca: 100g daim
Kakao
Gör så här:
Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Bryt chokladen i bitar, rör ner i grädden och låt smälta.
Rör i Kesella och konjak. Låt smeten kallna i kylen ca 1/2 tim. Hacka daim och rör ner. Häll smeten i en form, 10 x 15 cm och låt stelna i kylen ca 1 tim.
Skär i bitar eller forma tryffeln till runda kulor. Pudra över kakao och förvara kallt.
Marabou Fudge
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
50 g smör
2 tsk honung
100 g marabou choklad
Gör så här:
Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka tills temperaturen är 120 grader. Rör i smör och honung. Koka ytterliggare 2 minuter.
Finhacka chokladen. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen. Rör i tills den smält.
Klä en halv långpanna med smörpapper. Häll ut smeten i den och låt den svalna.
Skär den i bitar när den svalnat.
(du kan använda antingen mörk eller ljus sirap detsamma med chokladen, du kan välja efter tycke och smak)
Daimtryffel
1dl vispgrädde
50g smör
300g mörk choklad
1dl kesella
2 msk konjak eller likör
Ca: 100g daim
Kakao
Gör så här:
Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Bryt chokladen i bitar, rör ner i grädden och låt smälta.
Rör i Kesella och konjak. Låt smeten kallna i kylen ca 1/2 tim. Hacka daim och rör ner. Häll smeten i en form, 10 x 15 cm och låt stelna i kylen ca 1 tim.
Skär i bitar eller forma tryffeln till runda kulor. Pudra över kakao och förvara kallt.